• [email protected]
  • OBS De Archipel Maldivenweg 45 1339 PL Almere-Buiten
  • Woensdagavond & Zaterdagochtend

Roy Starke

ROY STARKE – MASTER INSTRUCTEUR
Sabum Tang Soo Do – 5de dan NTMB/EMTF
Kyosa nim 1ste dan Hap Ki Do – NHU/EHU
Meervoudig Nederlands-, Europees-, en Wereld Kampioen

Interview met Sabum Nim Roy Starke

Ik was altijd al gefascineerd door alles wat met “martial arts” te maken had.
Mijn grootste idool en voorbeeld was natuurlijk Bruce Lee !
Natuurlijk waren er andere grootheden, maar het grote plaatje viel toen ik hem bezig zag en me begon te verdiepen in zijn leergang. Zijn toewijding, de lessen en tegenslagen waren voor mij een bron van inspiratie.

Ik was 18 en met deze ideeën in mijn hoofd ging ik op zoek naar goede scholen en kwam uit bij Huk-Tti in Zoetermeer. Hier werd training gegeven door KJN Salm en heb na mijn proefles mezelf gelijk ingeschreven!
Ik was op zoek naar meer en kreeg dit in overvloed! De lessen, streng, gedisciplineerd, het respect en natuurlijk de kunde en bekwaamheid deden mij alleen maar goed en de knop was definitief om!

Het plaatje van alleen maar stoten en trappen bij het Tang Soo Do bleek veel groter te zijn en precies in lijn met mijn bedoelingen. Het is een sport in zijn veelzijdigheid. Niet alleen fysiek maar ook mentaal houdt het Tang Soo Do mij bezig in het dagelijks leven. Zo heb ik 10 jaar geleden ook kennis gemaakt met het Hap Ki Do, wat een schitterende sport op zich is, maar nog beter is te combineren met het Tang Soo Do omdat de technieken in elkaar overvloeien. Het Hap Ki Do is de Koreaanse vorm van het “mixed martial arts”
Bij het beoefenen van het Tang Soo Do en het Hap Ki Do kwam mijn strebers mentaliteit eens te meer naar boven. Ik trainde net zo hard tot ik precies kon doen wat de KJN mij de les ervoor had uitgelegd en kon hem dan vol trots laten zien hoe een bepaalde techniek uitgevoerd moest worden. Hetzelfde doel had ik ook voor ogen om zo snel mogelijk goed te zijn in hyungs en het sparren, en was altijd op zoek naar de zwarte banders omdat die mij konden wijzen op mijn fouten.
De vele titels behaald in het Tang Soo Do op de Nederlandse, Europese en Wereld Kampioenschappen individueel en in teamverband spreken voor zich. De laatste Wereld Kampioenschappen werden gehouden in Rotterdam.
Inmiddels ben ik al aardig wat jaartjes (28 jaar) bezig en ben in het bezit van de 5de Dan in het Tang Soo Do en 1ste Dan in het Hap Ki Do. Wanneer ik tijd heb train ik nog steeds met veel plezier in de centrale Dojang te Rotterdam. Ik heb nu een sportschool genaamd Shim Kung (mentale kracht) en geef les aan zeer enthousiaste leerlingen die ik hoop ook net zo te laten delen in mijn enthousiasme als toen ik vele jaren geleden hiermee begon.